متن سخنرانی خانم دکتر داداندیش رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب در رویداد سالیانه گروه مهندسی کامپیوتر

۱۸ آبان ۱۳۹۸ | ۱۲:۰۵ کد : ۳۹۴۳

تعریف سواد از دیدگاه یونسکو

سازمان ملل در دهه دوم قرن ۲۱، باز هم در مفهوم سواد تغییر ایجاد کرد. در این تعریف کلاً ماهیت سواد تغییر یافت. مهارت هایی اعلام شد که داشتن این توانایی ها و مهارت ها مصداق باسواد بودن قرار گرفت. بدین ترتیب شخصی که در یک رشته دانشگاهی موفق به دریافت مدرک دکترا می شود، حدود ۵ درصد با سواد است. این مهارت ها عبارت اند از:

۱- سواد عاطفی: توانایی برقراری روابط عاطفی با خانواده و دوستان.

۲- سواد ارتباطی: توانایی برقراری ارتباط مناسب با دیگران و دانستن آداب اجتماعی.

۳- سواد مالی: توانایی مدیریت مالی خانواده، دانستن روش های پس انداز و توازن دخل و خرج.

۴- سواد رسانه ای: اینکه فرد بداند کدام رسانه معتبر و کدام نامعتبر است.

۵- سواد تربیتی: توانایی تربیت فرزندان به نحو شایسته.

۶- سواد رایانه ای: دانستن مهارت های راهبری رایانه.

۷- سواد سلامتی: دانستن اطلاعات مهم درباره تغذیه سالم و کنترل بیماری ها.

۸- سواد نژادی و قومی: شناخت نژادها و قومیت ها بر اساس احترام و تبعیض نگذاشتن.

۹- سواد بوم شناختی: دانستن راه های حفاظت از محیط زیست.

۱۰- سواد تحلیلی: توانایی شناخت، ارزیابی و تحلیل نظریه های مختلف و ایجاد استدلال های منطقی بدون تعصب و پیش فرض.

۱۱- سواد انرژی: توانایی مدیریت مصرف انرژی.

۱۲- سواد علمی: علاوه بر سواد دانشگاهی، توانایی بحث یا حل و فصل مسائل با راهکارهای علمی و عقلانی مناسب.

تغییر اولویت مهارت ها در مجمع جهانی اقتصاد مقایسه سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۲۰

در اثنای چهارمین انقلاب صنعتی قرار داریم و زمان آن رسیده که برای کسب و کارهای آینده آماده شویم. طبق گزارشی که مجمع جهانی اقتصاد در مورد آینده مشاغل منتشر کرده اغلب مهارت هایی که سال ۲۰۱۵ برای کار کردن ضروری قلمداد می شدند، در سال ۲۰۲۰ تغییر خواهند کرد. سرعت ارائه نوآوری های تکنولوژیکی نیز آنقدر بالاست که به زودی باید کارمان را به هوش مصنوعی و ربات ها در انواع و اقسامش بسپاریم. حال با در نظر داشتن آنچه گفته شد این سوال مطرح می شود که چطور می توان جلوتر از زمان حرکت کرد؟ کافیست یادگیری دائم و همیشگی را سرلوحه کارهایمان قرار دهیم و مهارت هایی را فرا بگیریم که برای موفقیت در محیط های کاری آینده لازم داریم.

• با توجه به تحولات اساسی در فناوری، بیش از یک سوم (حدود ۳۵ درصد) مهارت هایی که در نیروی کار مهم به نظر می رسند، دچار تغییر شده اند.
  • تغییر در شیوه زندگی و روش های انجام کار ما خواهد شد.
  • برخی مشاغل ناپدید خواهند شد.
  • برخی مشاغل دچار رشد و توسعه می شوند.
  • برخی مشاغلی که امروز وجود آنها غیرعادی به نظر برسد، امری عادی در جامعه به شمار آیند.

آنچه مسلم است آنکه نیروی کار نیاز جدی به بروزرسانی سریع مهارت های خود دارند.

در گزارشی که توسط مجمع جهانی اقتصاد درباره آینده مشاغل منتشر کرده بیان شده:

تا سال ۲۰۲۰ خلاقیت به عنوان یکی از سه مهارت اصلی و مورد نیاز کارکنان خواهد بود.

با وجود انبوهی از محصولات جدید، فناوری های جدید و شیوه های جدید کاری، شرایط به نفع کارکنانی خواهد بود که از خلاقیت بیشتری برخوردار باشند.

برای مثال صنعت رسانه و سرگرمی، دچار تغییرات بنیادینی شده است. حتی در خدمات مالی نیز مشاهده می شود که تغییرات مهمی اتفاق افتاده چرا که برای کار، خرید و فروش در این صنعت نیز نیاز به مهارت های جدید و دانش فناورانه وجود دارد.

چهار حوزه مهم در آینده:

- اینترنت اشیا

- هوش مصنوعی

- محاسبات ابری

- بیگ دیتا

انقلاب علم در دنیا انقلاب دیتا (اطلاعات) است.

امروز شرکتهایی مثل اسنپ و دیجی کالا به جای شرکت های نفتی وارد شدند و ۱.۷ میلیارد دلار ارزش مالی دارد.