کارگاه دو روزه تربیت کادر متخصص پیشگیری اولیه از اعتیاد" ویژه اساتید" دانشگاههای آزاد استان تهران به میزبانی واحد تهران غرب
کارگاه دو روزه تربیت کادر متخصص پیشگیری اولیه از اعتیاد" ویژه اساتید" دانشگاههای آزاد استان تهران به میزبانی واحد تهران غرب
کارگاه دوره تربیت کادر متخصص پیشگیری اولیه ازاعتیاد، با حضوردکتر امیر فیروزکوهی معاون دانشجویی و فرهنگی ،دکتر مروجی رئیس دانشکده فنی و مهندسی ،دکتر هومان نارنجی ها مسئول برنامه های پیشگیری از اعتیاد، وتعداد کثیری ازاساتید هیات علمی دانشگاههای آزاد استان تهران به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، روز چهارشنبه مورخ 97.11.17در سالن آمفی تئاتر دانشکده فنی و مهندسی برگزار گردید.
به گزارش روابط عمومی واحد، مراسم با تلاوتی از کلام الله مجید و سرود مقدس جمهوری اسلامی ایران و خیر مقدم دکتر امیر فیروز کوهی معاون دانشجویی و فرهنگی واحد آغاز شد.
در ادامه دکتر هومان نارنجیها، پژوهشگر و درمانگراعتیاد به ایراد سخنرانی پرداخت و ضمن اشاره به تاریخچه مواد مخدر در ایران و کشورهای همسایه به آمار اعلامی معتادان از سوی وزیر کشور اشاره و بیان داشت: باید دقت کنیم که وقتی آماری را اعلام میکنیم درباره چه افرادی صحبت میکنیم. امروز در دنیا دستهبندی در حوزه اعتیاد به این صورت است که اشخاص یا سالم هستند یا دچار اختلال مصرف. یعنی حتی اگر فردی بگوید تفننی مواد مخدر مصرف میکنم یا ماهی یک بار است و مواردی از این قبیل، باز هم در گروه افراد دارای اختلال مصرف، قرار میگیرد. بنابراین وقتی بگوییم فردی معتاد است تفاوت دارد با اینکه بگوییم اختلال مصرف دارد . این که وزیر کشور اعلام کردهاند این مقدار معتاد داریم باید ببینیم کدام دسته از افراد منظورشان بوده است.
حدود 60 تا 70 درصد معتادان شاغل هستند، و از میان معتادان بیکار 13 درصد افرادی هستند که به دلیل اعتیاد از کار اخراج شدهاند و مابقی یعنی 17 درصد کسانی هستند که از ابتدا بیکارند و مشخص نیست توان و تخصص کار کردن دارند و اصلا دنبال کار هستند یا خیر
او ادامه داد: در پاسخ به این سوال که کاهش مصرفکننده داشتهایم یا نه؟ باید بگویم دیدهها و شنیدههای من و نتایج تحقیقاتی که خواندهام نشان نمیدهد که مصرفکنندگان کم شدهاند. البته امیدوارم این خبر درست و بر اساس پژوهشهایی باشد که انجام گرفته است زیرا ارزیابیهای درستی در سالهای گذشته نداشتهایم که حالا بتوانیم بر اساس آنها نتیجه بگیریم میزان مصرفکنندگان کاهش یا افزایش قطعی پیدا کرده باشد و به نظر میرسد تغییرات چشمگیری انجام نگرفته باشد.
نارنجیها درباره تنزل جایگاه ماده پرخطر شیشه به جایگاه سوم و چهارم در بین مصرفکنندگان هم گفت: تغییر یادشده به این دلیل است که اقدامات خوبی برای بستن مبادی ورود این ماده مخدر به کشور انجام گرفته است و از سوی دیگر با افزایش قیمت دلار، همان مقداری که وارد یا تولید میشود بسیار گران شده است که بسیاری از معتادان توان خریداری آن را ندارند.
این پژوهشگر حوزه اعتیاد با اشاره به رواج اعتیاد در بین دانشجویان اشاره و خاطر نشان کرد:
اعتیاد دانشجویی از مصرف مواد پرخطر به مادهای با اعتیاد ضعیفتر تبدیل شده است . این موضوع هم میتواند ناشی از آگاهی درباره عواقب مواد پرخطر باشد و هم به دلیل سوءتبلیغاتی که درباره گل انجام میشود.
نارنجیها در بخش دیگری از صحبتهایش به تغییر ماده مصرفی در بین دانشجویان اشاره کرد و گفت: اعتیاد دانشجویی از مصرف مواد پرخطر به مادهای با اعتیاد ضعیفتر تبدیل شده است . این موضوع هم میتواند ناشی از آگاهی درباره عواقب مواد پرخطر باشد و هم به دلیل سوءتبلیغاتی که درباره گل انجام میشود. درست است که این ماده خطر کمتری دارد اما این تصور که روی آن تبلیغ میشود منجر به اعتیاد نمیشود اصلا صحت ندارد.
این کارشناس حوزه اعتیاد درباره اعتیاد زنان هم گفت: در کشور ما اعتیاد زنان 9 به یک است. این عدد قبلا هفت درصد از آمار کلی معتادان بوده و حالا به یازده درصد رسیده است. در جمعیت معتادان زن، شاهد افزایش هستیم و روند صعودی در این زمینه وجود دارد.
او توضیح داد: البته میزان اعتیاد زنان در کشورمان نسبت به کشورهای اروپایی کمتر است، در بسیاری از کشورهای اروپایی میزان زنان و مردان دارای اختلال مصرف مواد مخدر برابری میکند. در کشور ما این میزان به دلیل قبح این موضوع کمتر است و البته همین قبح میتواند مانع روند پذیرش و درمان زنان هم بشود و فرایند درمان اعتیاد را برای زنان سختتر کند.
در آخر،این استاد دانشگاه به نشانه های مستقیم سرو کار داشتن با مواد مخدرو باورهای غلط در بین افراد مختلف درجامعه پرداخت.
شایان ذکر است دکتر هومان نارنجی ها مسئول برنامه های پیشگیری از اعتیاد در سازمان بهزیستی کشور،معاون مرکز تحقیقات اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی و توان بخشی،مدیرامور فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدرو سردبیری و گویندگی اخبار پزشکی شبکه خبر را در کارنامه علمی خود دارد.